Mångfaldens utmark

Ett lästips: Kelvin Ekelands nya bok om etnobiologi och landskapshistoria – se vidare här (under rubriken  ”Böcker”, en bit ned på sidan).

Kelvin Ekeland: Mångfaldens utmark

Kelvin Ekeland: Mångfaldens utmark

Annonser

1 thought on “Mångfaldens utmark

 1. Claes Möre

  Bokanmälan

  En viktig grundbok för natur- och kulturvårdare.

  Kelvin Ekeland. (juni) 2014. Mångfaldens utmark. 352 sidor. Carlssons Bokförlag. Stockholm.

  Kelvin Ekeland har utgivit en bok vars användbarhet för natur- och kulturvårdare lätt går att förbise. Dels är titeln lite allmän; dels spretar innehållet lite hit och dit. – Men efter att ha läst boken i sin h e l h e t har man sannolikt blivit lite klokare på vad ”Svensk natur” och utmark är, eller var.
  Kelvin Ekeland är känd från bl a Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet att för att kunna analysera Sveriges natur i ett historiskt perspektiv. Han var med när svenska staten genom Naturvårdsverket återupptäckte ”Äng och Hage” på 1980-talet. Återupptäckarna blev hans medarbetare. De var Mårten Aronsson, Urban Ekstam och Urban Emanuelsson inom myndigheterna, därtill kom även viktiga referenspersoner. Redan då påpekade han att utmarkerna borde vara med i den landsomfattande inventeringen av äng och hage som då genomfördes. Utmarksinventeringen återstår fortfarande att göra – men nu är det ännu senare på jorden!
  Boken handlar huvudsakligen om svenska kulturlandskap och dess komponenter och om hur alla är utrotningshotade. Kulturlandskapets utmarker är mest hotade och sämst förstådda, och inte ens kartlagda.

  Claes Möre

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s